2021-04-26 08:34:06• hírek • Bede Emőke

Elkészült a vádirat a petei balhé ügyében. Három személyt állítanak bíróság elé

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség

Meszaros Ioana Adina főügyész hétfő délelőtt közleményben tudatta, hogy elkészült a vádirat annak a petei incidensnek az ügyében, mely során három rendőr is megsérült, így az eddig előzetes letartóztatásban ülő gyanúsítottakat bíróság elé állítják.

A főügyész által ismertetett vádirat szerint a petei helyszínre április 4-én vasárnap este, 19 óra 30 perc környékén riasztották a hatóságokat, ugyanis több személy között heves vita robbant ki. A helyszínre első körben a rendőrség érkezett ki, viszont erősítésként a különleges bevetési csoportot, közismertebb nevükön a maszkosokat és a csendőröket is kivezényelték.


Az újabb hatóságiak láttán a közösség több tagja is agresszív magatartást tanúsított az egyenruhások felé, kövekkel és botokkal támadtak rá ezekre, mi több, az egyikük egy láncfűrésszel tette még hathatósabbá a fenyegetéseket. Az összetűzés nyomán három rendőr megsérült, őket kövekkel és saját öklükkel ütlegelték a támadók, de szerencsére sérüléseik nem voltak életveszélyesek, csupán 1-2, illetve 2-3 napos orvosi ápolást igényeltek. Egy „maszkos” azonban súlyosabban megsérült, fülkagylóját ugyanis telibe találta egy kő.


A vádhatóság javaslatára az eset után H. A., B. B. és B. N. 30 napos előzetes letartóztatásba került. A nyomozást a hatóság az ügyészség vezetésével folytatta le, s mostanra elkészült a vádirat is, így a három, hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével vádolt férfi hamarosan a bíróság előtt számolhat el tettével.


A helyiek szerint rendőri túlkapás történt


Az érintett roma közösség elmondása szerint a konfliktus abból adódott, hogy két gyerek összeverekedett. Az egyikük édesanyja alaposan megregulázta a két rendetlenkedőt, majd saját csemetéjét és a másik verekedőt is hazaküldte. Utóbbi gyermek édesanya azonban ezen olyannyira felindult, hogy tárcsázta a 112-es segélyhívót és a rendőrség közbelépését kérte. A hívás nyomán kivonult a helyszínre a községben szolgálatot teljesítő rendőr, viszont ahogyan az ilyen helyzetekben nem ritkán előfordul, a közösség olyan tagjai is kicsődültek az utcára, akik voltaképp az eseményekben nem voltak érintettek. Az egyenruhás megpróbált a felekkel egyezkedni, viszont mindenki a saját igaza mellett ágált, a hangos szóváltás pedig fenyegetően hathatott a rendőr számára, így riasztotta az erősítést.


„A rendőr ekkor erősítést hívott, ám a helyiek elmondása szerint a kiérkező maszkosok már nem kérdeztek, hanem azonnal cselekedetek. Elsőként egy, a gyermekét a kezében tartó anyukát ütöttek meg. Ezt látva a családfő is megütötte az egyenruhást, és a segítségére sietett további három férfi is – ők vannak most egyébként előzetes letartóztatásban. Igen ám, csakhogy a rendőrök a visszavágás során nem csak azokat verték meg, akik rájuk támadtak, hanem mindenkit, köztük egészen kicsi gyermekeket is” – mondta el az eset kapcsán a Szatmár.ro-nak Godzsa Zsolt, a megyei tanács romareferense.


Hozzáteszi, hogy a beszámolók alapján olyanok is részesültek az agresszióból, akiknek végképp semmi közük nem volt az egészhez: egy idősebb férfi például csak húsvéti vendégségbe tartott a lányához, egy fiút pedig egészségügyi problémája miatt épp ellátásban részesítettek egy mentőben, viszont egyikük sem úszta meg sérülések nélkül a rendőrökkel való találkozót. Mi több, a helyiek arról is beszámoltak, hogy az egyenruhások több házba is benyomultak indokolatlanul, és könnygázzal fújták le az odabent levőket, így azok sem úszták meg a dolgot, akik a hatóságiak megérkezésekor azonnal visszavonulót fújtak.


Utóbbi álláspontról ide kattintva elérhető, képekkel is kiegészített cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: